2019. április. 23, kedd, Béla napja van.
Hallgasd meg kedvenceinket
 
 
   
Facebook
 
 
   

Megvan a pápaválasztó konklávé időpontja

 

 

Március 12-én , kedden kezdődik a pápaválasztó konklávé - jelentette be pénteken Lombardi, a Vatikán szóvivője. A 115 pápaválasztó bíboros március 12-én kezdi meg az új pápa megválasztását. Kedden délelőtt a pápaválasztók a római Szent Péter bazilikában celebrálnak szentmisét, délután pedig bevonulnak a Sixtus- kápolnába, ahol több körben szavazva megválasztják a 266. egyházfőt.A bíborosok vasárnap Róma különböző templomaiban celebrálnak szentmisét a konklávéért: Erdő Péter esztergom-budapesti érsek a Santa Balbina-templomban az Aventinus-dombon.

A pápaválasztók a konklávé előtt egy nappal vonulnak be vatikáni szálláshelyükre a Szent Márta-házba. A megválasztása utáni első napokban itt fog lakni az új pápa is - mondta el Lombardi.

A konklávé napjaiban a bíborosok kizárólag a Szent Márta-ház és az innen 700 méterre levő Sixtus-kápolna területén tartózkodhatnak. Szigorú titoktartás kötelezi őket.

A 115 pápaválasztó átlagéletkora 72 év, több mint fele európai.  Az egyházfő megválasztásához kétharmados többség, azaz legalább 77 szavazat kell. Az egyház történetében ez lesz a 75. konklávé, és az 51., amelyet a Vatikánban rendeznek.

Korábbi cikkek: