2019. április. 23, kedd, Béla napja van.
Hallgasd meg kedvenceinket
 
 
   
Facebook
 
 
   

Ki lesz XVI. Benedek utódja?


A 71 éves ANGELO SCOLA a kiemelkedően fontos milánói érsekség vezetője, Velence pátriárkája, XVI. Benedek közeli munkatársa volt. Az új iránt nyitottnak tekintett morálteológus és filozófus 1995 óta irányítja a Lateráni Egyetemet és a házasság és család kérdéseit tanulmányozó pápai intézetet. Scola 2003 óta tagja a bíborosi kollégiumnak. Hátrányaként említik, hogy nem elég karizmatikus, és viszonylag elszigetelt a 28 tagú olasz bíborosi körön belül.


CHRISTOPH SCHÖNBORN - Bécs 67 éves érseke, az Osztrák Püspöki Konferencia elnöke a Hans Hermann Groer érsek körüli pedofilbotrány óta válságmenedzselő hírében áll. Párbeszédre kész pragmatikusnak tartják. A római katolikus egyház katekizmusának szerkesztőjeként nemzetközi hírnevet szerzett, a homoszexualitás témájában tett liberális hangvételű kijelentései vitákat váltottak ki az egyházban.
    
A 60 éves ERDŐ PÉTER 2003 óta Esztergom-Budapest érseke, prímás, 2006 óta az Európai Katolikus Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. A pápaválasztó bíborosi kollégium egyik legfiatalabb tagja. 51 éves volt, amikor 2003-ban II. János Pál megtette a bíborosi testület tagjává. Már 2005-ben, XVI. Benedek pápa megválasztásakor is "pápabilisnek" (pápaképesnek) tartották.

MARC OUELLET 68 éves québeci érsek. A leköszönő pápa egyik legszorosabb szövetségese, a vatikáni püspöki kongregációnak, a római kúria minisztériumának a feje. Hosszú időn át dolgozott Latin-Amerikában. A Kúriához fűződő jó kapcsolatai ellenére ellene szólhat, hogy nem sikerült megállítania az erőteljes szekularizációt szűkebb hazájában, a kanadai Quebec tartományban.


A 64 éves ghánai PETER TURKSON a nyugat-afrikai ország püspöki konferenciájának elnöke, Cape Coast érseke. Régóta küzd a világ javainak igazságosabb elosztásáért. 2003-ban nagy meglepetést keltett bíborosi kinevezése. Energikus, nyitott, de kínos lehet számára az a nem olyan régen nyilvánosságra került videofelvétel, amelyen azt fejtegeti, demográfiai alapon milyen veszélyt jelent az iszlám Európában. Az amerikai sajtó pellengérre állította a ghánai érseket azért a kijelentéséért, hogy a pedofília és a homoszexualitás idegen az afrikai hagyományoktól.
    
A 63 éves ODILO SCHERER a brazíliai Sao Paulo - Latin-Amerika legnagyobb egyházmegyéjének - érseke. Mérsékelt pragmatikusnak tartják. Őt már XVI. Benedek pápa nevezte ki bíborossá 2007-ben

Korábbi cikkek: